ادبیات کهن ایران زمین همچو خاکی بارور و دیر سال است که بدون پیوند و ریشه زدن در آن هم از میراث کهن بشر گسسته ایم و هم از ریشه های فرهنگی، ملی خودمان بریده ایم.
چگونه می شود بریده و پا در هوا با قطع ریشه از فرهنگ خودی و در گمگشتگی از هویت دیرپای ملی- فرهنگی این دیار ، میراث فرهنگی غیرایرانی را درک و با آن ارتباط برقرار کرد. با خط بطلان کشیدن بر میراث های کهن مکتوب گذشته خودمان قادر به درک دیگری نیز نخواهیم بود. این گونه طبیعی است که از درک و کنش محجور و با مشتی نظریه های پا در هوا دلخوش می شویم.
بیان و تذکار رویدادهای مهم و سرنوشت ساز زندگی در آیینه شکوهمند زبان و خیال، یکی از فراورده های اصلی ذهن بشر به شمار می رود که به تدریج اهمیت آن در میان تمامی اقوام و ملل مایه و ضِمان پیدایش یک سنت انتقالی نیز شده است.
این برون داد ذهنی، تا امروز با عناوین گوناگونی چون قصه، نقد، حکایت، افسانه، داستان و اسطوره معرفی شده ولی تمامی این ها در گفتمان نقد ادبی معاصر تحت عنوان روایت داستانی مطالعه و ارزیابی می شود.
ابوطاهر محمدبن حسن ابن علی ابن اسماعیل ابن موسی طرسوسی، یکی از معدود راویانی است که نام و اعتبارش در حافظه مردمی پاس داشته شده ولی بنابر دلایلی چگونگی احوال و آثار او در دفاتر ادب رسمی مسکوت برجای مانده و ذکر نشده است. ابوطاهر طرسوسی در کنار داستان پرداز هم عصرش صدقه ابن ابوالقاسم شیرازی از بزرگترین مقلدان فردوسی کبیر و در عین حال یک راوی دانشمند و سخندانی مبتکر به شمار می آید.میراثی که تا کنون با قطعیتی بیش و کم تحت عنوان روایت های ابوطاهر طرسوسی معرفی شده از آبشخور منابع ایران باستان مایه گرفته است. این آبشخور سبب خلق روایت هایی چون داراب نامه، هوشنگ نامه، قهرمان نامه، گردنکشان نامه، تاریخ اسکندری و قران حبشی شده است.
در میان نسخ خطی روایت هایی که به نام طرسوسی ثبت شده، روایتی با نام غریب و ناآشنای قران حبشی مشاهده می شود که تا کنون چنان که باید به طبع نرسیده است. کتاب حاضر کوشیده تا برای نخستین بار، طبعی قابل قبول از روایت قران حبشی به دست دهد. این تلاش با استفاده از نسخه فارسی کتابخانه برلین و به همت و یارمندی استاد دکتر حسینی اسماعیلی از روی ترجمان نسخه ترکی قران حبشی محفوظ در کتابخانه ملی پاریس میسر شده است. در پایان این مسیر ناتمام و به تازگی در کمال ناباوری دو نسخه فارسی دیگر از این روایت دلپذیر به دست آمد.
کتاب حماسه قران حبشی به روایت ابوطاهر طرسوسی و با تصحیح، مقدمه و تعلیقات میلاد جعفرپور برای اولین بار توسط انتشارات علمی و فرهنگی در دو جلد روانه بازار کتاب شد. کتاب حماسه قران حبشی به روایت ابوطاهر طرسوسی در سال جاری در هزار نسخه و به قیمت شصت و پنج هزار تومان در دسترس محققان و علاقمندان به ادبیات کهن فارسی قرار گرفت.
کتاب حماسه قران حبشی به روایت ابوطاهر طرسوسی و با تصحیح ، مقدمه و تعلیقات میلاد جعفرپور را از کتابفروشی ها بخواهید.
۱۱ لایک شده