چگونه یک گزاره ی هنری بنویسیم؟
نوشته ی مولی گوردن
برگردان نسرین یوسفی
اشاره: متن زیر دربرگیرنده ی مضامینی است که این بار به عنوان انتخاب تحریریه برگزیده شده است. لازم به تذکر است این نوشتار برگرفته از نشریه ی کتاب هفته ی خبر شماره صد و نود پنج به تاریخ خردادِ نود و هفت می باشد.
گزارهی هنری شما میتواند بیان و عهدی اثر گذار از تمامیت و خلاقیت شما باشد. بیان این نوع از الزام متفاوت خواهد بود. نحوه بیان و بروز این گذاره ممکن است تفاوت کند، اما میزان اثر گذاری گزاره و بیانیه ی هنری شما، ریشه در اعتبار و جایگاهی دارد که شما در نگاشتن آن دارید. به گزاره ی هنری خود به سان یک خوراک مقوی نگاه کنید ، با طعم و بویی وسوسه برانگیز که روح شما را تغذیه میکند. و مردم شگفت انگیز و خارق العادهای را بر خوان و سفره شما فرا میخواند. شما می خواهید که خوراک شما از تازه ترین و بهترین محتویات و مواد تهیه شود. به خوبی پخته و با دقت طعم بگیرد. این کار را انجام دهید و بعد شما خواهید دید که پس از اشتراک گذاردن تصویر و چشم انداز خلاقانه ی خودتان (به عبارتی اعتبارتان) با دیگران ، به خود افتخار خواهید کرد.
نحوه ی نگارش گزاره ی هنری
- مواد اولیه را گرداوری کنید:
- پنج دقیقه را صرف فکر کردن به این موضوع کنید که چرا این کار را انجام می دهید و می خواهید چکار کنید . اینکه چطور به این کار مشغول شدید. چه حسی دارید وقتی که کارتان خوب پیش میرود. نکات مورد علاقه تان در این کار چیست. چند عبارت کوتاه بنویسید و افکار خود را به رشته ی تحریر دربیاورید. (در ابتدا) نگران قابل فهم بودن مطالب (و ایدههای اولیه) و ارتباطشان نباشید. هر قدر در این مرحله بیشتر هم بزنید (و بیشتر کند و کاو کنید)، خوراک غنی تری خواهید داشت.
- لیستی از کلمات و اصطلاحاتی که با احساسات شما در مورد کارتان و ارزش هایتان مرتبط است ،تهیه کنید. این لیست شامل کلماتی که دوست دارید، عباراتی که موجب ایجاد حس خوبی در شما میشود، و باارزشها و تمایلات و چیزهایی که شما را به وجد میآورد، شده و با آنها در ارتباط قرار میگیرد. راحت باشید. شاد باشید. خودتان باشید . به این چیز ها مثل طعم دهنده ها و تزیینات خوراکتان فکر کنید. شما در این مرحله مجبور به انتخاب نهایی چیزهایی که استفاده نهایی خواهید کرد، نیستید . پس گزینه هایتان را از داخل کمد بیرون بیاورید.
- تا جاییکه میتوانید به این سوالات پاسخ های ساده بدهید. پاسخ های شما ، مواد اصلی این خوراک هستند . اجازه بدهید که این مواد خرد نشده و خام باشند.
▪ابزار مورد علاقه ی شما چیست و چرا؟
▪مواد مورد علاقه ی شما چیست و چرا؟
▪در مورد کاری که میکنید چه چیز را بیش از همه دوست دارید. ؟
▪ زمانیکه می گویید کارتان عالی از آب درآمده ، دقیقا منظورتون چیست؟
▪ چه الگوهایی در کارتان رُخنمایی می کند. آیا الگویی در ارتباط با موادی که انتخاب میکنید وجود دارد؟ یا در ارتباط با شیوه ی بکار گیری شما از رنگ ، بافت یا نور؟
▪ چه چیزهای را متفاوت از شیوه هایی که آموزش دیدید، انجام میدهید و چرا؟
▪ رنگ مورد علاقه ی شما چیست ؟ سه کیفیت در مورد آن فهرست کنید. در نظر داشته باشید که این سه کیفیت در کارتان وجود داشته باشد.
- به فهرست کلماتتان نگاه کنید ،چند کلمه را که در پاسخهایتان آمده است به پرسشهای بالا اضافه کنید.
- دو کلید واژه را از داخل فهرست واژگان خود انتخاب کنید. این دو میتوانند کاملا متفاوت از هم باشند و یا مرتبط با یکدیگر. به معنای آنها در لغت نامه نگاه کنید. به تمامی معانی که کلمه شما دارد ، بدرستی فکر کنید. معانی را کپی کنید و به این فکر کنید که آن کلمات چه تناسبات و اشتراکات معنایی با یکدیگر دارند. کلمات خود را در فرهنگ جامع بیابید . تمامی مدخلهای مرتبط با کلمات خود را بخوانید. اینکه آیا کلمات جدیدتری وجود دارند که می بایست به فهرست شما افزوده شوند؟
- پنج جمله را با این مضمون بنویسید که حقیقت را راجع به ارتباط شما با کارتان بیان کند. اگر در این زمینه دچار مشکل شدید ، جاهای خالی را در جملات زیر پر کنید:
▪زمانیکه من با ………………. کار میکنم ، به من یاد آوری می شود که …………….. .
▪ من کار (یا قطعه) جدید خودم را با ……………… شروع می کنم.
▪ من زمانی کارم را تمام شده میدانم که …………… .
▪ زمانیکه مراحل پرداخت اثر به خوبی پیش میرود ، من پر میشوم از حس …………… .
▪ زمانیکه مردم کار نهایی من را می بینند ، من دوست دارم که آنها ……………………………… .
گام دوم: یک گزاره ی هنری سه پاراگرافه بنویسید.
جملاتتان معتبر و اصیل و صحیح باشد. از زمان حال استفاده کنید. مثلا من هستم . به جای من بودم. یا من انجام میدهم به جای من انجام دادم. شجاع باشید و جملات خوب و مثبتی راجع به خود بگوئید.
اگر شبهه و تردید در بیان داشتید، سه پاراگراف درباره ی هنرمندی که تحسینش میکنید بنویسید.
سپس راجع به خودتان چنان بنویسید که گویی شما همکاری شایان تقدیر برای او بوده اید.
به عنوان یک قانون ، گزاره ی هنری شما باید به زبان اول شخص مفرد نوشته شود. در مورد خود از ضمیر اول شخص استفاده کنید. اگر این کار برای شما مشکل ایجاد کرد، از سوم شخص استفاده کنید و سپس برگردید و ضمائر را چنانکه نیاز شد تغییر دهید.
از پیشنهادات زیر برای ساختار بندی گزاره ی خود بهره بگیرید. درهر پاراگراف بین سه تا پنج جمله بنویسید.
اولین پاراگراف
بااین جمله شروع کنید که علت اصلی انجام این کار برای شما چیست. بیانیه خود را (به لحاظ ادله یا توضیحات) پشتیبانی کنید و به خواننده اطلاعات بیشتری درباره ی اهداف و آرزوها و الهامات خود بدهید.
پاراگراف دوم
به خواننده بگوئید که چطور برای کارتان تصمیم گیری میکنید. چطور و بر چه اساسی ماده ی کاری ، تکنیک و موضوعات خود را گزینش میکنید. ساده برخورد کنید و حقیقت را بگوئید.
پاراگراف سوم
برای خواننده اندکی راجع به کار اخیر خود توضیح دهید. اینکه چطور از کار های قبلی و تجارب زندگی تان ، یک کار جدید شکل گرفت.اینکه شما در حال کشف چه چیزی هستید. برای چه چیزی تلاش میکنید و با انجام این کار درگیر کدام چالش می شوید.
گام سوم: عمل آوردن خوراک
گزاره ی هنری شما نوشتهای بسیار شخصی در مورد شما است. پس از نگارش اجازه دهید که تمام طول یک شب و قبل از آنکه دوباره آن را بخوانید ،باقی بماند. این دوره ی نهانبود (نهفتگی) کمک میکند تا انفصال موقتی از موضوع برای شما رخ دهد. در این صورت قادر خواهید شد تا بدون آنکه حس تمامیت و صحت شما نقض شود ، بتوانید آن را پرداخت نمائید . زمانیکه گزاره ی شما درحال عمل آمدن است، اجازه دهید تا ذهن شما برفراز مواد اولیه ای که در مرحله اول فراهم آوردید، پرسه بزند. به خودتان اجازه دهید تا حقیقت تجربه خلاقتان را (باز) تجربه کنید. ارزش چاشنی ها و فراوانی سبزیجات و مواد باقیمانده ای که در اختیار شمت است را به خوبی درک کنید. از اینکه کار شما با ارزشها و تجربیات حقیقی ادراک میشود و بنیان میگیرد ، لذت ببرید. اگر به این نتیجه رسیدید که چیزی را در گزاره ی خود از دست داده اید آنها را بنویسید و بقیه را رها کنید.
گام چهارم:
متن را با صدای بلند بخوانید .طوری صداها و ریتم ها را گوش کنید که وقفه های مورد نیاز را پیدا کنید. مترصد محل هایی باشید که نیاز است آهنگ نگارشتان متفاوت شود. با ادای جملات، ضرب آهنگ هایی را که به گوش میرسد را بررسی کنید تا جاهایی که تصحیح نشدهاند تشخیص داده شوند. این کار را بارها و بارها انجام دهید ، تا انکه حس موسیقایی صحیحی بر گزاره ی شما مسلط شود . همچنانکه گزاره ی خود را میخوانید ممکن است برخی کلمه بندی ها درست و برخی غلط به نظر آید. راجع به آنهایی هم که مورد حساسیت واقع نشده اند ،نیز بیاندیشید. و بیان درستی را که در پس نمونه های غلط در تکاپوست را هم بیابید. ممکن است به این نتیجه برسید که گزاره ی ساده تر بهتر از چیزی است که شما نوشته اید. و یا اینکه دریابید که سانسور درونی تان ، شما را از بیان صمیمانه ی حقیقت دور کرده مبادا که به خودی خود مهم جلوه کند. تا جائی که ادعاهای شما همراستا با اهداف و ارزش هایتان باشد از اغراق بهره بگیرید.
تا این نقطه دیگر الگوهای سلیقه ای شما اشباع شده و تکمیل شده است. شما در اینجا نیاز به نظر شخص ثانوی احتیاج دارید. از یک فرد حرفه ای یا دوستی مورد اعتماد، کمک بگیرید. تا گزاره ی شما را مطالعه کند. مشخص کنید که از مولفه های اولیه در کار خود رضایت دارید ولی تمایل دارید تا ایده ی دیگری را چاشنی کار کنید. شما اعتبار لازم را برای انچه نگاشته اید دارید ولی دوست دارید بازخورد هایی را ، در حوزه هایی چون وضوح متن، آهنگ نگارش ، و موضوعات تکنیکی مثل املا و علامتگذاری، در مورد کارتان دریافت کنید.
گام پنجم: میهمان ها را فرابخوانید.
اگر شما برای شام از کسی دعوت نکرده باشید ، نکته ی کوچکی در مورد خوراک خوب شما باقی خواهد ماند.
هر بار که شما از گزاره ی هنری خود استفاده میکنید ، ایده ی اثر گذار خود را توسعه خواهید داد . در حقیقت به پیدایش شاخه های جدید در شبکه پشتیبانی برای ساخت ، نمایش و فروش آثار خود کمک خواهید کرد.
در هر تبلیغی که بروندادی مطبوعاتی دارید، هر نامه علاقه به همکاری که به گالری یا فروشگاه ها ارسال میکنید ،یا با هر مجموعه داری که ارتباط برقرار میکنید ، یک نسخه از گزاره ی خود را همراه کنید. در هر اثری هم که برای خریداران خود ارسال می کنید ، یک کپی از گزاره را هم بفرستید. آن را برای مدیران ارتقای کاری و رابطین آثار هنری ارسال کنید. تا در هر کجا که اثرتان به نمایش در می آید ، گزاره ی هنری شما نیز نمود یابد.
گام ششم: دستورالعمل خود را آرشیو کنید.
تمامی یادداشت های خود را ذخیره کنید. چرا که نیاز به تجدید نظر و یا بروز کردن کار هر چند وقت یکبار پیش خواهد آمد تا تغییرات کارتان را منعکس نماید.