«بوطیقای نو و خوانش فمینیستی» نوشته ی «جواد اسحاقیان» منتشر شده است.
کتاب «بوطیقای نو و خوانش فمینیستی» (در آثاری از «غزاله علیزاده»، «شهرنوش پارسی پور»، «منیرو روانیپور» و «زویا پیرزاد») نوشته ی «جواد اسحاقیان» به تازگی چاپ و پخش شده است.
این کتاب در برگیرنده ی هفده مقاله در خوانش و نقد داستان کوتاه و رمان از شش نویسنده امروز ایران است. در بخشی از پیشگفتار کتاب آمده است: «برخلاف خوانش های معمول و رایج ـ که بر اساس ذوق فردی، کلی گویی، برخوردهای شخصی و فارغ از هر گونه معیار نقادی است ـ کوشیده ام روند خوانش متن، بر پایه ی «بوطیقای نو» یا «رویکردهای نقد ادبی معاصر» صورت گیرد. «بوطیقای نو» حاصل تأملات و دستاوردهای نظری و عملی برجسته ترین نظریه پردازان و منتقدان ادبی جهان غرب است و از آنجا که قانونمند و هنجارمند تدوین شده است، ارزش علمی می یابد. این رویکردها هرچند به ضرورت زمان، پیوسته مورد بازنگری قرار می گیرند، اما همچنان ارزش های شبه علمی خود را حفظ می کنند.
من در خوانش این هفده اثر ادبی، کوشیده ام از آخرین منابع انگلیسی و برجسته ترین نظریه پردازان بوطیقای نو، بهره جویی کنم و خوانش هایی متفاوت با خوانش های رایج، سطحی نگرانه و غرض ورزانه و شخصی ارائه کنم. خوانش متن بر پایه ی «رویکردهای نقد ادبی نو» ـ که متأسفانه در دانشگاه ها و دانشکده های ادبیات ما به دلایلی مورد بی اعتنایی و انکار قرار گرفته است ـ در این کتاب مورد استناد قرار گرفته اند و خوانش ها کلاً «به روز» است… خواننده ی این کتاب و دیگر آثار بیست و هفت گانه ی من ـ که برخی انتشار یافته اند و بعضی در حال انتشار هستند و گروهی باید در انتظار بمانند ـ با این رویکردها آشنا شده، خود می توانند به تحلیل و خوانش متون ادبی بپردازند. من در این مقالات، نقد نظری را با نقد عملی همراه کرده ام؛ یعنی نخست یک نظریه ادبی را به زبان ساده مطرح کرده، سپس هنجارهای ناظر بر این نظریه ی ادبی را کشف و استخراج و سپس بر متن، پیاده کرده ام… من به سهم خود کوشیده ام، با یک داوری منصفانه و بر اساس «بوطیقای نو» به خوانشی متفاوت برسم… خواننده در این اثر با نظریات فورمالیستی «شکلوفسکی»، کهن الگویی «یونگ»، قطب های استعاره و مجاز «یاکوبسون»، خوانش فمینیستی «تیسن» و رئالیسم جادویی «زامورا» و دیگر نظریان پردازانی آشنا می شود که تا کنون کمتر معرفی شده اند.
«بوطیقای نو و خوانش فمینیستی» نوشته ی «جواد اسحاقیان» از سوی «نشر افکار» روانه ی بازار کتاب شده است.
حضور خواندن این کتاب را به تمامی علاقه مندان ادبیات و نقد ادبی پیشنهاد می کند.
۳ لایک شده